10 Haziran 2012 Pazar

ZEYTİNYAĞLI BEZELYE


Bodruma tamamen yaz geldi.Tatile gelmek isteyenlere buradan duyurulur.Bu gün pazardı ve piknik kokusu vardı havada.Allah'ın da izniyle ailemle lezzeti ve neşesi bol bir gün geçirdim.Denize ikinci siftahımdı ve resmen kavrulduk.Güzel güzel eğlenirken deprem duyumunu aldık.O saatte yemek yemiştik.Depremi hisseden hiç olmamıştı.Eve geldiğimizde haberleri izledik ve deprem merkez üssü fethiyeydi.İzlediğim kadarıyla yoktu can kaybı inşallahda olmamıştır.Doğa felaketlerine karşı gelmek engellemek elbette imkansız.Önlemimizi almalı,bilinçlenmeli ve tevekkülde bulunmalıyız.
Yüce yaradan cümlemizi gelebilecek her türlü musibet ve beladan esirgesin.

Sık sık tarif yayınlayamıyorum.zamanım yok mu?-ki var!ama kafamın boş bir anı yok maalesf.
Neyse bunları boş verelim gelelim ilk defa yaptığım zeytinyağlı bezelyem.Bir kaç uzak tanıdıktan duymuş ama nedense bir türlü denememiştim.Yeşil fasulyeyi yaptığım gibi aynı işlemi onada uyguladım.Tabii desenizki taze miydi? değildi nedenine gelincede;çalı şeklinde satılan bezelyenin kilosu ki bu tarifim baharın başlarında kilosu 8 tl di.Alsam içinden ne kadar çıkacağı belirsiz bende evdeki konserveyi düşünüp almaktan vazgeçmiştim.Eğer taze bezelyeyi bulmak biraz zorsa sizin için konserve olanı da işinizi görür.

MALZEMELER;
2 su bardağı konserve bezelye
1 adet orta boy havuç
1 büyük baş kuru soğan
2 adet orta boy domates
2 küp şeker
1 çay bardağına yakın zeytinyağ
Tercih edilen miktarda tuz
1 su bardağından biraz fazla su
HAZIRLANIŞI;
Zeytinyağlıların geneli çiğden konulur ve kısık ateşte pişirilir.
Öncelikle derin tencerenize soğanı yemelik küp küp doğrayın.Üzerine soyulmuş ve küçük doğranmış havuç ve domatesi ekleyin.Ana malzememiz olan bezelyeyi ekleyin.Kısık ateşe oturtun.Üzerine küp şeker ve tuzu ekleyin.1 çay bardağı kadar su ve zeytinyağını ekleyin.Karıştırmadan kaynamasını bekleyin.Karıştırsanızda bişi olmaz ama zeytinyağlı yaparken bende bir huy olmuş bu durum:)Anam babam usulü....
suyunu çekince 1 çay bardağı kadar tekrar su ekleyin ve suyunu tamamen çekince enfes yemeğiniz sofranıza konmaya elbette hazır değil.Çünkü zeytinyağlının geneli soğuk yenir ki bu rum vb. mutfaklarında değişiklik gösterebilir elbette.
Eğer ilk defa pişirecekseniz pişen yemeğinizi sık sık kontrol edin ve altını kapatmadan önce tuzunu kontrol edin.
......AFİYET OLSUN.....




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder