2 Nisan 2012 Pazartesi

SOSLU BEYAZ LAHANA DOLMASI



Uzun süredir yoktu aklımda beyaz lahana.Nedense diyete girince ilk akla gelen sebzelerden biri.Anca çorbası içilir gerçi diyette.Ama bu hali aranır olsa gerek.Doktorlardan da duyduğum kadarıyla lahana diyete gerçekten yardımcı.Çünkü kalori oranı sıfır.
Elbette aç kalarak kilo verilebilir.Fakat tek tip besinle üç gün beş gün beslenilirse bu önce kas ve haliyle sağlık kaybına yol açar.İnsan az az,sık sık ve sadece kalorisi az proteini ve karbonhidratı makul derecede, lifli gıdalar,bol yeşillik yerse ki en önemlisi bol bol su içerse ve egzersizini düzenli yaparsa zayıflayabilir.Neyse geçelim yemeğimizin tarifine.Tarifim 2-3 kişiliktir ve çok lezzetlidir:))

MALZEMELER;
  • 7-8 yaprak lahana
  • haşlama için sıcak su
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • yarım çay bardağı zeytinyağ
  • yarım demet maydanoz
  • karabiber,tuz,dağ kekiği-ne arzu ederseniz
  • sosu için;2 kaşık zeytinyağ-2 kaşık salça-baharat-yarım su bardağı sıcak su
HAZIRLANIŞI;
  • lahanaları yıkayın ve kaynar suda 5-8 dk haşlayın(rengi değiştikten 1-2 dk sonra alın yoksa dağılabilir)
  • iç malzeme için soğanı çok küçük küp küp doğrayın
  • üzerine yıkanmış pirinç ve salçayı ilave edin malzemeyi iyice birbirine yedirin.
  • maydanozları ince ince kıyın baharatlarla beraber pirince ekleyip iyice karıştırın.
  • lahanaların damar kısımlarından ayırın ve iç malzemeyi ortasına koyarak yaprak dolma sarar gibi sarın.
  • sağ ve sol kenarlarını işaret parmağınızla içe doğru toparlayarak bastırın ki daha muntazam olsun
  • tencerenizin dibine 1-2 yaprak lahana serin ve dolmaları dizin.
  • üzerine zeytinyağ gezdirin tuz serpin 1 su bardağı sıcak su ekleyerek kısık ateşte ara ara su ilave ederek pişirin
  • sosu için çok az zeytinyağı tavanıza koyun üzerine 2 kaşık salça ekleyin baharat ve çok az sıcak su ekleyin.koyu kıvamlı olmalıdır.
  • servis tabağına alın üzerinde sos gezdirin.

AFİYET OLSUN.........

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder