4 Nisan 2012 Çarşamba

PONÇİK

Ey Gönül! Şirk nedir? Kâinattaki tasarrufları Allah'tan (cc) başkasından bilmek değil mi? O halde sana isabet eden tüm güzellikler de musibetler gibi Allah'tan (cc) değil mi? O vakit tevâzu nedir bilir misin? Sana ikrâm edilen bütün iyilikleri kendinden bilmek olan gururlanmanın yani nefsini Allah'a (cc) şirk koşmanın tersi olan bunları hep Allah'tan (cc) bilerek kendini geri plana itebilmek.. Ey Gönül! Tevâzu dille değil, hâlle anlatılabilir...







Bu resimde görülen puf puf tatlı poğaçalarımızın adı ponçik.İki seferdir yapıyorum ve tadına doyamıyor arkadaşlarım.Bildiğimiz pastanelerde satılan ponçiklerin tıpkısının aynısı.Mutlaka denemelisiniz.Baştan söyliyeyim 3 koca fırın tepsisi oluyor orta boy şeklinde yaparsanız tabii.Dilerseniz büyük yapın , tek sunumluk olacaktır dilimler o şekildede sunumu yapılabilir elbette.Benim marmelatım yoktu.İçine kayıs reçeli,şeker tahin karışımı,ceviz-tahin karışımı vb koyarak denemişliğim var.evinizde tatlı ne varsa.Ayva reçeliniz varsa eğer ezdikten sonra bu şekildede kullanabilirsiniz.Fikir benden denemesi sizden...
Hamuruyla ilgili bir kaç şey söylemek gerekirse çok hafif ele yapışan,fazlasıyla yumuşak ve fazla undan hoşlanmayan bir hamur.İlk defa yapacaksanız bu durumdan dolayı telaşlanmayın sakın.Çünkü çok çabuk toparlanmayan ve zaman alan bir yoğurma işlemi olucaktır.

MALZEMELER;
3 yumurta
4 su bardağı süt
1 pk instant kuru maya(10 gr)
1,5 su bardaı toz şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 pk vanilya
aldığı kadar un(9-10 su bardağı yaklaşık 1,5-2 kg)

içi için;her hangi bir marmelat
üzerine;pudra şekeri

HAZIRLANIŞI;
sütü parmağınızı yakmayacak şekilde ateşte ılıtın.
ılıyan sütü yoğurma kabınıza alın ve üzerine mayayı ekleyin elinizle karıştırak mayayı eritin.
üzerine vanilya,toz şeker,sıvıyağ ve yumurtaları kırın,malzemeleri elinizle mıncıklayarak karıştırın.unu kontrollü olarak bardakla ekleyin ve bu şekilde hafif ele yapışan ve yumuşak bir hamur elde edin.sarıp sarmalayın ve 1 saat mayalanmaya bırakın.süre sonunda tezgahı çok hafif unlayın.fazla unlanırsa üzerinde kalıyor ve piştiğinde dışını sertleştirip uğralı bir görüntü oluşuyor.tamamen tecrübe konuşuyor:))
hamurdan büyük bir parça koparın yuvarlak olacak şekilde fazla inceltmeden (kurabiye hamurundan birazdaha kalın)açın.aşağıdaki fotoğraftaki gibi üçgenler kesin.


Marmelatınızı koyup rulo şeklinde sarın.


Yağlanmış fırın tepsinize aralıklı olarak dizin.önceden ısıtılmış 170 derecede (kendi fırınınıza göre ayarlayın) üzeri pembeleşene kadar
pişirin.Üzerine pudra şekeri serpiştirin dilerseniz dilimleyerek  servis yapın


MUTLU SOFRALARINIZDA AFİYETLE YİYİN,SEVGİYLE KALIN.....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder